1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Március 22. - A Víz Világnapja

2024-03-22

A Víz Világnapja minden év márciusában kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy nekünk miről is szól ez a nap, nekünk mit jelent a víz és hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?!

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs – legalább egy napra. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik a vízhez. A Világnap szlogenje az emberek figyelmét az édesvíz jelentőségére, valamint az édesvízi erőforrások kezelésének fenntarthatóságára hívja fel, ezen felül minden évben kiemeli a víznek egy bizonyos aspektusát.


A 2024-es nemzetközi szlogen: “Víz a békéért”

„A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés, ha szennyezett, ha nem fér hozzá mindenki egyenlően, mind-mind feszültséget kelthet közösségek vagy országok között.

Világszerte több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől. Ennek ellenére napjainkban csak 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról.

Az éghajlatváltozás hatásai egyre jobban érezhetőek, a népesség növekedésével együtt sürgősen szükség lenne az országhatárokon belüli, és az országok közötti összefogásra legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése érdekében. Az egészségügy, az emberek jóléte, az élelmiszeripar, az energetikai rendszerek, a gazdasági tevékenységek, valamint a környezet megóvása csak egy jól működő, és méltányosan irányított vízforgalmon alapulhatnak.” (forrás: www.vizvilagnap.hu)

Mindannyian olyan világot szeretnénk, ahol mindenki békében élhet a másik mellett és ahol mindenki számára alapvető jog a tiszta vízhez való hozzáférés! Számunkra ez itt ma Magyarországon alapvető dolog és kézenfekvő tény… de vajon holnap is az lesz még???

A mai napon gondoljunk ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tudatosabban élni. Bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen és tekintsünk úgy a környezetünkre, a Földre, hogy rajtunk kívül még több, mint 7 milliárd 888 millió ember él itt, akinek szintén szüksége van erre a bolygóra és a vízre.

Tegyünk meg még valamit: köszönjük meg ezen a napon a vízügyes és a vízműves kollégáknak az áldozatos munkájukat – hiszen a vízügyesek az élő vizek állapotáért felelnek, a vízműves kollégák pedig eljuttatják a csapokig a tiszta, kiváló minőségű ivóvizet és elvezettetik az elhasznált vizeket és a szennyvizet. Teszik ezt az év minden napjának 24 órájában, időjárási körülményektől függetlenül, láthatatlanul végezve pótolhatatlan munkájukat. Köszönjük meg nekik, hogy számunkra Magyarországon bárhol és bármikor elérhető a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, a csapvíz.