1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

A csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer

2019-07-10

A Magyar Víziközmű Szövetség újra szeretné megerősíteni azt a tényt, hogy ma Magyarországon a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A ma napvilágott látott pi-víz minőségéhez kapcsolódó cikkekre hivatkozva szeretnénk megnyugtatni Magyarország lakosságát és a sajót munkatársait is, hogy hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható.

Fontos azt tudni, hogy a pi-víz egészségre gyakorolt hatásáról megkérdőjeleződnek a vélemények és nincsenek bizonyított tények sem arra vonatkozóan, hogy ez egy „csodaszer” lenne, a csapvíz azonban bizonyítottan tartalmaz minden olyan ásványi anyagot, amire az emberi szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészséges legyen.
Mérésekkel alátámasztott és megerősített tény az is, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni! Nem véletlenül emlegetik a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként! Ezen felül folyamatosan kontrollálja a minőséget független Hatóság is.

A csapvíz fogyasztásával sokat tehetünk magunkért és környezetünkért! Miért is?!
Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a környezettudatosság, a műanyagmentes élet! A csapvíz kiváló megoldás szomjunk oltására, hiszen fogyasztása környezetbarát, ugyanis nem használunk általa sem PET palackot, sem bármi más egyszer használatos műanyagot.
A csapvíz OLCSÓ! 1 m3, azaz 1.000 liter csapvízzel pontosan 2.000 db ½ literes palackot lehet megtölteni. 1 m3 víz ára Magyarországon átlagosan 260 Ft /m3, tehát, ha kiszámoljuk, akkor egy fél literes flakont pontosan 13 fillérből tudunk megtölteni.
A csapvíz EGÉSZSÉGES! Tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat, ezenkívül változatosan fogyasztható, hiszen gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve igazán ízletes, kiválóan hűthető - így finom szomjoltó készíthető belőle, bárhol, bármikor.

A fentiekből tehát jól látható, hogy MA, MAGYAROROSZÁGON nincs szükség arra, hogy feleslegesen palackokat cipeljünk haza, amely által szennyezzük környezetünket és még magunknak is plusz problémákat okozunk (cipekedés, hulladékok ártalmatlanítása, stb), hiszen a hazai otthonok 98%-ban elérhető csapvíz kiváló megoldás a szomjunk oltására és a főzésre is egyaránt.

Az ivóvíz a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára. A Magyar Víziközmű Szövetség vallja, hogy mindannyiunk feladata ennek a kincsnek a védelme, minőségének megőrzése, hiszen a biztonságos víziközmű-szolgáltatás össztársadalmi érdek. Tegyük meg tehát mindannyian, ami tőlünk telik, legyünk egyszerű felhasználói, vagy akár komolyabb döntéshozói szerepben. Hiszen, ahogy David Brower fogalmazott: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” De ugyanezt elmondhatjuk vizeinkre is!

A csapvízzel kapcsolatosan további információkat találasz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00019 azonosítószámú, "Tiszta vízzel a fenntartható fejlődésért – Környezettudatos szemléletformálás a klímaváltozás korában" elnevezésű pályázat aloldalán.