1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

A szennyvíziszap, ami alkalmas lehet a műtrágya pótlására

2022-07-06

Napjainkban a víziközmű cégeknél kiemelt feladat a szennyvíziszap hasznosítási lehetőségeinek felkutatása. Ennek oka, hogy a szennyvíziszap és a szennyvíziszapot tartalmazó komposzt termékek, termésnövelő anyagok hasznossága, még mindig nem eléggé ismert és elismert a mezőgazdasági felhasználók körében.

A szennyvíziszap a humuszmegőrzésben, az erózió- és defláció elleni védelemben segíthet, a talaj fizikai-, kémiai-, és biológiai javítására alkalmas, de nem minden talajtípusnál. Szemcsemérete révén pedig fizikai talajjavító-anyag elsősorban szénforrás, másodsorban tápanyag. A műtrágya árak jelentősen emelkedtek, és most itt a lehetőség, hogy annak részbeni vagy bizonyos esetekben teljes pótlására alkalmazzák a szennyvíziszapot.

Az Agrofórum Sütő Vilmossal, a BÁCSVÍZ Zrt. nyugalmazott csatornaszolgáltatási főmérnökével a mezőgazdasági hasznosítás lehetőségeiről készített riportot, amely ide kattintva olvasható el.

A környezettudatossággal és fenntarthatósággal kapcsolatosan további információkat találsz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00017 azonosítószámú, "Környezetvédelem és fenntarthatóság a víziközmű szolgáltatók életében a klímaváltozás árnyékában" elnevezésű pályázat aloldalán.