1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

A szennyvíziszap érték

2022-05-24

A tápanyag-utánpótlás napi szintű kihívássá vált a mezőgazdaságban, egyrészt azért, mert radikális mértékben lecsökkent a talajok szervesanyag-tartalma, egyre rosszabb a talajok vízháztartása, melyet a csapadékhiány tovább ront, másrészt pedig, valljuk be, méregdrága a műtrágya. Amellett, hogy tudjuk, a műtrágyát nem lehet nélkülözni a gazdálkodás során, érdemes olyan alternatív megoldásokat is megvizsgálni, amelyek amellett, hogy segíthetik a termőföldek szerkezetének helyreállítását, a körkörös gazdasági modell szempontrendszerébe is maximálisan beleillenek.


A KEHOP-2.1.7-19-2019-00017 azonosítószámú projekt keretében konzorciumi partnerünkkel közösen dolgozunk azon, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a szennyvíziszap mezőgazdasági célú felhasználásának előnyeire. Mára már teljesen egyértelművé vált, hogy a szennyvíziszap hasznossága, értéke és hatása megkérdőjelezhetetlen.

Jjavítja a talaj szervesanyag tartalmát és annak szerkezetét, ezzel együtt minden fontos tápanyagot tartalmaz a növények számára. Növeli a talaj vízmegtartó képességét és javítja a hőháztartást, biztosítja a növények enzimműködéséhez szükséges fémeket. Ráadásul bekerülési költsége is kedvező.

Az Agroinform a szennyvíziszap mezőgazdasági célú felhasználásáról készített interjút Nagy Edittel, a MaVíz főtitkárával. Az interjú teljes egészében elolvasható ezen a hivatkozáson.

A környezettudatossággal és fenntarthatósággal kapcsolatosan további információkat találasz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00017 azonosítószámú, "Környezetvédelem és fenntarthatóság a víziközmű szolgáltatók életében a klímaváltozás árnyékában" elnevezésű pályázat aloldalán.