1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Április 22. - A Föld Napja

2023-04-22

Az 1970-ben, Amerikában indult mozgalom hamar világméretűvé nőtt. Magyarországon először 1990-ben tartották meg ezt a világnapot, amelynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön a Föld megóvása. Azóta minden évben fontosabbnál fontosabb üzeneteket hordoz és talán sosem volt ilyen aktuális az időzítése, mint amennyire időszerű a jelen pillanatban is.

A Föld Napja 2023-ban is szeretné felhívni minden egyes ember figyelmét a bolygónk megóvására!

El kell döntenünk egyéni szinten és közösségi szinten is, hogy mi mit tudunk tenni a Földért – mert még éppen időben vagyunk, hogy mindent megváltoztassunk. Cselekednünk kell! Ki kell találnunk új dolgokat és azokat széles körben meg kell megvalósítanunk. Magunk miatt, a jövőnk miatt, a bolygónk jövője miatt.

És hogy mindezt hogyan tudjuk mi megtenni?

Egyszerűen: tudatosan kell élni és viselkedni; zöldíteni kell a környezetünket – kezdjünk el komposztálni; közlekedjünk okosan – használjunk tömegközlekedési eszközöket, közlekedjünk közösen; éljünk egyszer használatos műanyagok nélkül – hasznosítsunk újra csomagolóanyagokat, ruházati termékeket…  és még sorolhatnánk a jobbnál jobb és kézenfekvőbbnél kézenfekvőbb ötleteket!

Hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és a háztartások közel 100%-ában rendelkezésre áll! Kezdjük ma tehát ezzel! Ne cipeljünk haza feleslegesen műanyag palackokban - zsugorfóliázva ivóvizet, hanem nyissuk meg a csapot és fogyasszuk bátran az onnan kifolyó – legszigorúbban ellenőrzött élelmiszert – a csapvizet! Láthatják, nem kellenek óriás lépések. Sok pici apró lépés is sokat tud adni és sokat tud hozzátenni a közös, nagy lépéshez! Csak el kell indulni az úton.

A Föld Napján gondoljunk tehát ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tényleg tudatosabban, zöldebben és okosabban élni. Magunk miatt, a környezetünk miatt, a jövőnk miatt!

A Magyar Víziközmű Szövetség az idei évben is egy dologra szeretné felhívni a figyelmet ezen a napon, ami természetesen a vízhez kapcsolódik: bánjunk úgy vele, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink számára is olyan vízkészlet legyen elérhető, ami a mai nap nekünk még a rendelkezésünkre áll. Legyünk tudatosak – ebből a szempontból is! Óvjuk, védjük azt a kincset, amit „unokáinktól kaptunk kölcsön”.