1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055 vagy +36 1 312 3065  ·  titkarsag@maviz.org

Ezzel indítsd a reggelt!

2024-03-04

A testünk 70%-ban vízből áll, megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy friss és hidratált legyen. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor annak számos negatív egészségügyi következménye van rövid és hosszútávon egyaránt.

Ezt manapság már szinte mindenki tudja, mégis rengetegen vannak azok, akik alig vesznek folyadékot magukhoz. A problémát orvosolandó megannyi praktika létezik, de az egyik legjobb, ha már korán reggel nekilátsz a folyadékpótlásnak.

A Lifehack magazin szerint így tesz a japán nők többsége is, akik ismertek karcsú, tónusos alakjukról, hosszan őrzött fiatalságukról és csodaszép bőrükről. Nyilvánvaló, hogy egyetlen rutin lemásolásától még nem leszünk olyanok, mint ők, de azért ésszerűnek tűnik ellesni néhány praktikát az életmódjukból. Főleg, ha az olyan egyszerűen bevezethető, mint a reggeli vízivás!

Mennyit és mikor?

A japánok szerint nem kevesebb, mint 6,4 deci vizet kell meginni reggel, közvetlenül az ébredés után. Ez meglehetősen soknak tűnik, azonban, ha az egész napodat tekinted, óriási lépés a hidratáltság felé. Fontos, hogy tényleg minden egyéb tevékenységed előtt végezd el ezt a rutint, tehát ne igyál előtte kávét, ne moss fogat, szánj időt tested folyadékkal történő feltöltésére!

Egyébként nem egyszerre kell lehúznod ezt a több mint fél litert, hanem négy részletben, kb. 1,5 decis adagokban, ami máris barátságosabb adag lehet azok számára, akiknek problémát okoz a vízfogyasztás. Ami szintén lényeges, hogy ezután 45 percet várj a reggeliig: addig készülődj össze, esetleg végezz reggeli tornát, vagy még lustálkodj egy kicsit, ha van rá módod.

Ami a napközbeni vízivást illeti, arra is van javaslatuk a japán nőknek: a főétkezések előtt fél órával, illetve azok után két órával javasolt egy-egy pohár víz elfogyasztása.

És hogy miért jó ez neked?

Segít megszabadulni a méreganyagoktól

Amikor vizet iszol, folyadékot veszel magadhoz, az automatikusan megmozgatja a bevitt táplálékot, ezzel pedig elősegíti a bélsár kiürülését. Ha reggel, éhgyomorra vizet iszol, akkor azzal rögtön hozzájárulsz ehhez a folyamathoz. Így frissen, egészségesen tarthatod a testedet és még a testsúlyodat is könnyebben megőrizheted.

Javítja az anyagcserét

Annak köszönhetően, hogy megmozgatja a beleket, valamint hogy lazítja a bevitt táplálék sűrűségét, a vízivás nagyban hozzájárul az anyagcsere felpörgetéséhez. Ez különösen lényeges azok számára, akik fogyni szeretnének, vagy valamilyen diétát követnek, hiszen akkor sokszor automatikusan csökken az emésztés gyorsasága, a szervezet tartalékolni próbál.

Kimosod a testedből a méreganyagokat

Persze, a folyadékfogyasztás önmagában nem elég ahhoz, hogy megszabadulj a méreganyagoktól, de egyértelműen hozzájárul ehhez a folyamathoz. Manapság már tudjuk, hogy a bélflóránk közvetlen kapcsolatban áll az agyunkkal, ezért egyáltalán nem mindegy, mit eszünk, milyen baktériumokat táplálunk.

Szinte hihetetlen, de a beleinkben élő mikroorganizmusok üzeneteket küldenek az agyunknak, hogy milyen élelmiszereket részesítsünk előnyben – ha a rosszak vannak túlsúlyban, akkor automatikusan az egészségtelen ételeket kívánjuk majd. Ezért is olyan nehéz elkezdeni egy életmódváltást, diétát.

Ha elegendő vizet iszol, akkor azzal hozzájárulsz ahhoz, hogy az egészségedre káros anyagok kiürüljenek a testedből. Főleg akkor, ha antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasztasz, illetve különböző immunerősítőket, pl. citromot, gyömbért is teszel a vizedbe, amit napközben fogyasztasz.

Enyhíti a gyomorégést és az emésztési zavarokat

Ha éhgyomorra vizet iszol, azzal enyhítheted nem csupán az olyan emésztési zavarokat, mint a székrekedés, hanem a gyomrod savtartalmát is hígíthatod, ezzel elébe mehetsz a refluxos tüneteknek.

Szebb lesz a bőröd

A kiszáradás korai ráncokat és mély pórusokat eredményez, ellenben a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás ennek éppen az ellenkezőjét segíti elő. Ragyogóbb, fiatalabb és élettelibb lehet a bőröd, ha elegendő mennyiségű vizet fogyasztasz.

Szebb lesz a hajad és a körmöd

Ha csodaszép frizurát szeretnél és erős körmöket, akkor elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyél magadhoz. Míg sok kozmetikum kívülről, addig a víz belülről táplálja a szépségünket. Az elégtelen mennyiségű víz törékeny és vékony hajszálakat, körmöket okozhat, de a megfelelő folyadékfogyasztás nagymértékben javíthatja a haj minőségét.

Megakadályozza a veseköveket és a hólyagfertőzéseket

Az ébredés után fogyasztott ivóvíz fontos lépés, ha a vesekövek és a hólyagfertőzések megelőzése a cél. Az éhgyomorra ivott víz hígítja azokat a savakat, amelyek kövek kialakulásához vezetnek a vesében. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel folyamatosan mozgásban tartja a kiválasztó szerveket, és ezzel nem hagy lehetőséget a fertőzéseknek.

Erősíti az immunrendszert

A víz ahhoz is hozzájárul, hogy a nyirokkeringésed optimálisan működhessen, márpedig ez létfontosságú az egészséged szempontjából. Mivel a nyirokkeringés szorosan összefügg testünk minden egyes folyamatával, többek között az immunrendszerünk alapköveként tekinthetünk rá, egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban van.

Forrás: bien.hu