1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Ha te is így mosogatsz és zuhanyzol, akkor súlyos összegeket pazarolsz el!

2022-12-05

Örök vita, hogy a kézi vagy gépi mosogatás éri meg jobban, illetve hogy a zuhanyzással vagy kádfürdőzéssel lehet-e több vizet megtakarítani. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, mi a legjobb megoldás rezsi szempontból, melyhez az olvasók szokásait is figyelembe vették. A Pénzcentrum a 2022-es Népszámlálást követően tette közzé kérdőívét, amelyből ezekre a kérdésekre is keresték a válaszokat.

A kérdőíves felmérésből kiderült, hogy sokan nem a leghatékonyabb, energiatakarékosabb módon mosogatnak, illetve fürdenek. Pedig Magyarországon az energiafelhasználás egy nagy részét a fűtés mellett (63,7%) a melegvíz előállítása (16,3%) adja. A világítás, elektromos gépek használata (13,2%), illetve a főzés (6,7%) és hűtés (0,2%) elmarad ettől az Eurostat 2020-as adatai szerint.

Hogyan mosogatunk?

A kérdőívre érkezett több mint 4 ezer válasz alapján a mosogatógépet használókon (32,4%) túl a legtöbben kézzel mosogatnak (59,9%). A válaszadók 25,5 százaléka igyekszik azonnal elmosni, ha valamilyen mosatlan keletkezik, legyen az akár egyetlen bögre. Mások inkább összevárják, és 19,9 százalék folyó vízben, 14,5 százalékuk álló vízben mosogat el.

A magyar férfiak között többen vannak a mosogatógép használók, illetve azok, akik egyáltalán nem mosogatnak (14%). A nők illetve a 65 felettiek körében jellemző inkább, hogy azonnal elmosnak valamit, ahogy használták és a 35 év alattiak mosogatnak a leginkább folyó víz alatt.

Örök vita, hogy a gépi vagy kézi mosogatás éri meg jobban. Vízfelhasználásban természetesen egy géppel nem tud versenyezni az ember, energiafelhasználásban viszont igen. (Ha nem számoljuk, hogy az embernek ennie kell ahhoz, hogy energiája legyen, ami ilyen élelmiszerárak mellett kezd fenntarthatatlanná válni. Persze enni akkor is kell, ha valaki nem mosogat.) Azt viszont sokan elfelejtik, hogy bár ők maguk nem fogyasztják az áramot, mint a mosogatógép, a vízmelegítés energiába kerül. Rengeteg múlik a mosatlan edény mennyiségén is: egy telipakolt mosogatógép kevesebb energiából megoldja ugyanazt a feladatot, kevés edény esetében viszont célszerűbb lehet kézzel nekigyűrkőzni.

Az sem mindegy, mivel történik a vízmelegítés, elekromos bojlerrel, vagy gázzal. Ahogy jobban megérheti vízforralóval melegíteni a vizet, mint a gázon edényben, a csapból folyó melegvíznél is hasonló a helyzet. Sok múlik a technikán is: az előáztatásos, öblítéses módszerrel - vagyis az álló vízben mosogatással - fogyasztjuk elvileg a kevesebb vizet, így melegvizet is. Azonban nem mindenkinek van "kétkádas" mosogatója, amiben meg tudja oldani az előáztatást.

Ezért nincs egy egzakt válasz arra, mi éri meg jobban, a gépi vagy kézi - illetve a folyó, valamint állóvízben mosogatás. A legtöbbet akkor spórolhatunk, ha nem ragaszkodunk a rutinhoz, hanem átgondoljuk az energia és vízfogyasztásunkat az adott szituációnak megfelelően. Egy egyedülálló embernek, aki kevés edényt koszol, nem feltétlenül éri meg a legszuperebb mosogatógép sem, illetve adódnak olyan helyzetek, hogy aki kézzel mosogat, inkább érdemes összevárnia jó pár edényt és elmosni folyóvízben. Az összevárás sem jó minden esetben: a több, előáztatott edény sokszor még jobban összekoszolja a többit, így a mosogatás is tovább tarthat.

Nem mindenki fürdik naponta, és ezzel nincs is baj

A felmérésből az is kiderült, hogy csak a magyarok kétharmada ragaszkodik a napi egy fürdéshez: 10,8 százalék sűrűbben, 21,9 százalék ritkábban fürdik. A férfiak hajlamossabbak a ritkább fürdésre (25,6%), mint a nők (17,7%), ahogy a fiatalabbak is naponta vagy gyakrabban szeretnek fürdeni (83,9%), mint az 50 év felettiek (75,3%). Azoknak, akik nem fürdenek naponta, a kétnaponta fürdők teszik ki a legnagyobb részt, 12,8 százalékot az összes válaszadóból.

Az is örök vita tárgyát képezi, kell-e naponta fürdeni ahhoz, hogy tiszták legyünk. A Heathline cikke szerint külföldön, így feltehetően hazánkban is, sokan leszoktak a mindennapi fürdésről a pandémia, lezárások időszaka alatt. Szakértők szerint az egészségnek nem feltétele a napi fürdés, viszont a szociális normáknak igen. A bőrnek vannak alapvető öntisztuló mechanizmusai, ami persze a nagy mennyiségű fizikai kosz ellen már nem megoldás, de ha valaki nem végez bepiszkolódással járó tevékenységet, nem muszáj fürdenie az egészsége fenntartásához. Tisztálkodni természetesen érdemes, de ez nem kell hogy napi zuhanyt, kádfürdőt jelentsen.

Sőt, a túl sok fürdő akár bőrszárazsághoz, irritációhoz, a bőr mikrobiomjának megsértéséhez és fertőzéshez is vezethet. Pedig 10-ből egy olvasó válasza szerint egy nap többször is megfürdik. Ezért kisbabáknak, érzékeny bőrűeknek, bizonyos bőrbetegségekben szenvedőknek kifejezetten jó, ha nem fürdenek meg minden nap. A napi fürdés pedig különösen azoknak ajánlott, akik fizikai munkát végeznek, gyakran sportolnak, koszos környezetben tartózkodnak, vagy olyan gyerekeknek, akik gyakran piszkolják össze magukat.

Mivel a szakemberek szerint sem indokolt a napi fürdés, érdemes elgondolkodni azon is, mennyit spórolhatunk vele. Az, hogy ki mennyi vizet fogyaszt egy-egy zuhanyzás, vagy fürdés alkalmával, függ az egyéni szokásoktól (pl. meddig állunk a zuhany alatt, vagy meddig töltjük fel a kádat), és a kád méretétől, a zuhanyrózsa takarékosságától is. Egy teljes kád víz átlagosan 150 liter, egy ötperces zuhanyzás pedig nagyjából 50 liter vizet fogyaszt. A legtöbben azonban nem engedik teljesen tele a kádat, illetve vannak, akik tovább áztatják magukat a zuhany alatt. Vízfogyasztásban tehát döntő, hogy alapvetően mennyire vagyunk takarékosak.

A gyors megtisztulás érdekében érdemes a zuhanyt választani, és ha megszoktuk, hogy mindig kádfürdőzünk, ritkíthatjuk is az alkalmakat a spórolás érdekében. A vízmelegítésre pedig ugyanaz vonatkozik, mint a mosogatásnál: sok múlik azon, milyen módon jutunk a melegvízhez. Az viszont biztos, ha kihagyunk egy-egy napot, azzal megtakarítjuk a vizet és az energiát is.

A csapvízről és további takarékossági tippekről a KEHOP-2.1.7-19-2019-00019 azonosítószámú, "Tiszta vízzel a fenntartható fejlődésért – Környezettudatos szemléletformálás a klímaváltozás korában" elnevezésű pályázat aloldalán találsz.

Forrás: penzcentrum.hu