1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Ivóvíz ATM-eket állítottak üzembe az egyik országban

2023-02-07

A világ számos országban okoz súlyos gondot az általánosan elérhető, biztonságos és megbízható ivóvíz hiánya. Ghánában például 5 millió ember nem fér hozzá tiszta ivóvízhez. Az afrikai országban tisztavíz-ATM-eket hoztak létre, hogy segítsenek a helyzeten.

A világ összlakosságának negyede nem fér hozzá folyamatosan biztonságos ivóvízhez. Ghánában például a 31 milliós lakosságból 5 millióan szenvednek a vízhiánytól.

TÍZBŐL EGY EMBERNEK PEDIG TÖBB MINT 30 PERCET KELL MEGTENNIE AZ OTTHONÁTÓL AHHOZ, HOGY TISZTA IVÓVÍZHEZ JUSSON.

A probléma azokban a vidéki közösségekben a legsúlyosabb, ahol nem épült ki a vízellátáshoz szükséges infrastruktúra. Ezek általában szegény régiók, és az államok a nem kormányzati szervezetekkel karöltve igyekeznek megoldásokat találni a vízhiány enyhítésére.

Ghánában egyes magánszolgáltatók már úgynevezett víz ATM-eket hoztak létre. Ezek automata vízcsapok, melyek megbízható ivóvízforrást biztosítanak.

A NAPENERGIÁVAL MŰKÖDTETETT LÉTESÍTMÉNYEKET ÚGY TERVEZTÉK, A NAP 24 ÓRÁJÁBAN MŰKÖDJENEK,

és kellően olcsók legyen ahhoz, hogy a szegényebb közösségek is megengedhessék maguknak az önkiszolgáló vízfogyasztást.

A víz ATM-ek általában talajvizet használnak fel, és közvetlen összeköttetésben állnak a víztisztító berendezésekkel. A fogyasztók úgynevezett vízkártyákkal fizethetnek. Az általános tarifa alapján 20 liter víz 10 pesewába, vagyis nagyjából 3 forintba kerül.

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20230206-ivoviz-ghana-atm-ellatas.html