1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Kánikulai vízfogyasztás

2023-06-21

Az ivóvíz a jövőnk és a mindenkori fejlődésünk alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára.

 

A mai napon több megyére is kiadták a magas középhőmérséklet miatt az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. A Magyar Víziközmű Szövetség, a hazai víziközmű szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete ezúton hívja fel a lakosság figyelmét a folyadékpótlás fontosságára valamint arra, hogy ebben a nagy melegben a legideálisabb szomjoltó a csapvíz!

És, hogy miért is?!

Azért, mert a csapvíz BÁRMIKOR ELÉRHETŐ! Hazánkban mindenhol rendelkezésre áll a jó minőségű csapvíz, Magyarországon a vezetékes ivóvízzel ellátott települések aránya 100% -os.

Azért, mert a csapvíz EGÉSZSÉGES! Tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat.

Azért, mert a csapvíz BIZTONSÁGOS! Magyarországon az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott ivóvizet.

Azért, mert a csapvíz KÖRNYEZETBARÁT! Hiszen bárhol könnyen elérhető és a palackozott italokhoz képest sokkal kedvezőbb áron lehet hozzájutni, ezen felül pedig nem generálunk vele sem a környezetünk, sem az egyéb szolgáltatók számára plusz felesleges műanyag hulladékot.

 

A Szövetség felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak, minőségét tekintve pedig kiemelendő, hogy hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, tehát bárhol és bármikor biztonsággal fogyasztható.

Magyarország - vízkészleteit tekintve - jó helyzetben van, azonban fontos kiemelni azt a tényt, hogy a víziközmű szolgáltatók munkatársai a nap 24 órájában megfeszítetten azon dolgoznak, hogy a szolgáltatás biztonsága folyamatosan fenntartott legyen. Fontos arra is figyelni a kánikulai vízhasználat során, hogy környezettudatosan és ne pazarló módon bánjuk ezzel a természeti kinccsel, hiszen a klímaváltozás a vízellátásban is érezteti már hatását. Olyan sok dolgot egyértelműként kezelünk a világban. Azt, hogy kinyitjuk a csapot és folyik a kiváló minőségű csapvíz, hogy lehúzzuk a WC-t és elfolyik a szennyvíz a szennyvíztisztító telepekre. Nekünk ez megadatott, sokan talán azt gondolják, nekik ez alanyi jogon jár, azonban a bolygónk más szegleteiben, a harmadik világ országaiban nincs vezetékes vízellátás és a szennyvízelvezetést még hírből sem ismerik, sőt Európa egyes országaiban is problémát jelent a nyári időszak folyamatos vízellátásának biztosítása és vízkorlátozási intézkedéseket kell foganatosítaniuk!

Hazánkban ezért a szolgáltatásért alacsony összeget fizetünk, azonban a Földön rengeteg olyan hely van, ahol a mi vízdíjunk sokszorosát adnák azért, hogy elérhető legyen számukra az, ami nekünk természetes és kézenfekvő. Ismerjük fel ennek súlyát és az ehhez kapcsolódó felelősségünket! Becsüljük meg a csapvizet, lássuk meg annak értékét, hogy amikor azt mondjuk, hogy 1 m3 víz, akkor igenis tudjuk, hogy 1000 literről beszélünk, ami hatalmas mennyiség valójában, azonban még mindig nem ismeri fel ennek fontosságát és jelentőségét mindenki!

 

Fontos tehát, hogy mindenki lássa meg a maga környezetében a csapvíz értékét, a vízellátás fontosságát és tegyen azért, hogy az a vízkincs, amellyel hazánk rendelkezik, rendelkezésünkre álljon még évtizedek múlva is.