1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Lerántjuk a leplet a csapvízről

2022-05-31

Csapvíz vagy ásványvíz? Sokan dillemáznak rajta ma is, pedig egyszerűbb a kérdés, mint gondolnánk.

A Magyar Víziközmű Szövetség főtitkárával, Nagy Edittel beszélgetett az Agroinform a csapvízről és az ásványvízről, a mikroműanyagok és hormonok jelenlétéről az élővizekben.

Természetesen óriási gond, hogy az élővizekben jelen vannak ezek az anyagok, de azt fontos tudni, hogy ennek egészségügyi szempontból nem lehet ugyanolyan a megítélése, mintha ezt egy olyan országban adják hírül, ahol a folyókból vagy tavakból származó tisztított vizet használják fel ivóvízként. Magyarországon ugyanis felszín alatti vízbázisokból származik az ivóvíz, ahová ezek az anyagok alapvetően nem kerülnek be.

Hazánkban a víziközmű-szolgáltatók kockázat alapú vizsgálatot folytatnak. A kitermelési ponttól egészen a fogyasztóig – a szolgáltatói láncon keresztül – folyamatosan monitoringozzák, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni. Ide tartozik szorosan az a tény is, hogy a hatóság is folyamatosan kontrollálja a csapvíz minőségét a fentieken felül is.

A csapvíz előnyei mellett nem mehetünk el szó nélkül: környezetvédelmi szempontból sokkal kedvezőbb, hiszen nem keletkezik műanyag-hulladék, nincs kamionos, nagy üzemanyagigényű szállítás.
Olcsó. Egy liter ásványvíz árából akár 100 liter csapvíz is kijön. Szigorúan ellenőrzött a minősége (ez az ásványvízre is igaz). Nem kell cipekedni, megnyitjuk a csapot és iható víz folyik belőle.


A csapvízzel kapcsolatosan további információkat találsz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00019 azonosítószámú, "Tiszta vízzel a fenntartható fejlődésért – Környezettudatos szemléletformálás a klímaváltozás korában" elnevezésű pályázat aloldalán.

Fotó: Shutterstock