1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Március 22. - A Víz Világnapja!

2023-03-22

A Víz Világnapja minden év márciusában kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy nekünk miről is szól ez a nap, nekünk mit jelent a víz és hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?!

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik a vízhez. A Világnap szlogenje az emberek figyelmét az édesvíz jelentőségére, valamint az édesvízi erőforrások kezelésének fenntarthatóságára hívja fel, ezen felül minden évben kiemeli a víznek egy bizonyos aspektusát. 


A 2023-es nemzetközi szlogen: “Változtass most!”

 

Eljött tehát az idő! Annak az ideje, hogy komolyan vegyük a jeleket és változtassunk. Az életformánkon, a hozzáállásunkon. Azon, hogy halogatjuk a döntéseinket és azt gondoljuk, hogy majd holnaptól megtesszük és holnaptól csináljuk. Ha nem kezdjük el ma, már nem lesz holnap!

 

Változtassunk azon, ahogy a Földünkre nézünk! Vegyük észre azt, hogy ez az egyetlen hely, ahol életünk lehet, bánjunk is vele tehát úgy, ahogyan megérdemli!

Változtassunk azon, ahogyan a vízzel bánunk! 3 nap után víz nélkül szomjanhalunk! Ismerjük fel ennek a súlyát és figyeljünk oda a vízkészleteinkre, bánjunk a vízzel takarékosan és tudatosan!

Változtassunk azon is, ahogyan a vízművesekre nézünk. Mától gondoljunk rájuk úgy, mint akik az életet adó vizet gondozzák, akik minden nap, a nap 24 órájában azért és azon dolgoznak, hogy ebben az országban mindenki számára elérhető legyen a tiszta és iható csapvíz, valamint, hogy megoldott legyen a szennyvíz szakszerű elvezetése és tisztítása. Ez a 20.000 ember egy olyan – sokak számára – láthatatlan ágazatban dolgozik, amely az élet alapvető elemére tett fel szolgálatát! Mától becsüljük meg jobban őket!!!

 

Az idei Víz Világnapján induljon hát meg a VÁLTOZÁS! Változtassunk most, hogy a gyerekeinknek, az unokáinknak olyan örökséget tudjunk hátrahagyni a Földünket és vízkészleteinket tekintve, amely miatt nekünk sem kell majd aggódnunk!

Tegye meg mindenki, ami tőle telik, mert úgy elindulhat a változás a világban!