1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Sajtóközlemény

2023-02-10

Korszerűsödik a Keleti-főcsatorna Felszíni Tisztítómű és a Debrecen 1. számú vízműig húzódó két DN600 átmérőjű ivóvíz távvezeték. A beruházó a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., mely Társaság az Európai Uniós Forrású KEHOP-2.1.11 pályázati forrásból elnyert, nem visszatérítendő, közel 16,630 milliárd forintból valósítja meg a fejlesztést. 

A Keleti-főcsatorna Felszínivíz Tisztítómű (KFCS) Magyarország egyik legnagyobb kapacitású mesterséges csatornára telepített tisztítóműve. Az innen kibocsátott kiváló minőségű ivóvíz a két párhuzamosan épített, DN 600-as távvezetéken keresztül jut a Debreceni Vízmű Zrt. 1. számú vízműtelepén található átadási pontra. Ezen távvezetékek biztosítják Debrecen ivóvízszükségletének közel egyharmadát, valamint Nagyhát, Nagymacs települések ivóvízellátását is. 

Az Európai Uniós forrású KEHOP-2.1.11 pályázati felhívás keretén belül a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. - mint Végső Kedvezményezett - sikeresen pályázta meg az említett két ivóvízvezeték fejlesztését, az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumvezetésével.  A KEHOP-2.1.11-21-2022-00009 azonosítószámú beruházás Európai Uniós támogatottsága 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatás.

A közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, a tervezési feladatok megkezdődtek. A beruházás során az épülő vezetékeket új nyomvonalon fektetik le, ezért az építés idején az üzemelő távvezetékeken folyamatos és zavartalan lesz az ivóvízellátás. A szükséges engedélyek beszerzése és a kiviteli tervek jóváhagyása után 2022.10.10-én elkezdődött a munkálatok I. üteme. A kivitelezést végző vállalkozó a beruházási feladatokat megkezdte és az első három hónap alatt már több mint 9 000 méter csővezetéket fektetett a földbe. A beruházásnak köszönhetően összesen 32 ezer méternyi távvezeték épül majd meg.  A fejlesztés részét képezik az új hálózati szivattyúk beépítései, valamint a teljes épülő rendszer korszerű irányítástechnikájának tervezése és kivitelezése.

A beruházás végeztével Debrecen és valamennyi érintett település ivóvízellátásának biztonsága nő, az ivóvízszolgáltató TRV Zrt. az érintett hálózatot a jövőben nagy üzembiztonsággal, korszerű technológiával felszerelve tudja majd kezelni. A fejlesztés műszaki átadása és az üzembe vétel legkésőbb 2024. 09. 21-ig megtörténik.

A projektről bővebb információt a www.trvzrt.hu oldalon olvashatnak.