1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Várszegi Csaba búcsúztatása

2023-11-23

Sajnálattal és szomorúan tájékoztatjuk Önöket, hogy egykori munkatársunk, Várszegi Csaba hosszas betegség után 2023.11.16-án, életének 85. életévében elhunyt.

Várszegi Csaba búcsúztatója 2023. december 7-én 14.30 órakor lesz a Farkasréti Temetőben.

Csatoljuk a családja által megküldött tájékoztatót a temetéshez kapcsolódóan.

Szakmai életútja:

A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, az Áramlástechnikai Ágazaton 1962-ben gépészmérnöki, majd az Építőmérnöki Karon 1970-ben vízellátás-csatornázási szakmérnöki diplomát szerzett.

A Ganz MÁVAG Vízgéptervezői irodáján, gyártmánytervező mérnökként kezdett dolgozni, majd 1962-től 2000-ig, (két éves megszakítással) a Fővárosi Vízműveknél dolgozott. A megszakítás idején, 1970-71-ben a Fővárosi Tanács Közmű Osztályának vezetője volt.

A Fővárosi Vízműveknél először üzemeltető mérnök, majd 1972-től kezdődően 21 éven át főosztályvezető, majd főmérnök. 1993-tól 2000-ig a Részvénytársaság műszaki, majd szolgáltatási igazgatója.

Már főosztályvezetőként a budapesti vízellátás teljes víztermelési és elosztási rendszerének irányítása és a vízminőség ellenőrzése volt a feladata, a hibaelhárító és karbantartó munkák vezetésével együtt.

Speciális ismereteket szerzett a nagy átmérőjű elzáró szerkezetek, a nagyteljesítményű folyadékáram mérők és az ózonos ivóvízkezelés témakörében.

Nevéhez fűződik a csapózárak, az indukciós és ultrahangos vízmennyiség mérők, a folyékony oxigénből való ózonfejlesztés bevezetése a magyar víziközmű szolgáltatásban.

Műszaki, majd szolgáltatási igazgatóként, és az Rt. menedzsmentjének tagjaként a teljes budapesti vízellátás működtetéséért, rekonstrukciójáért és fejlesztéséért felelt.

Sokat tett a Fővárosi Vízművek és a hazai ivóvízellátás színvonalának nemzetközi elismerése érdekében is.

2000-2012 között magánvállalkozóként szakvélemények sokaságával, főképpen pedig a MAVÍZ és jogelődje megbízásai alapján az egész ország vízellátási szakterületén kamatoztatta tapasztalatait.

Munkahelyi feladatai mellett részt vett a hazai és külföldi szakmai társaságok munkájában, előadásokat tartott és publikációi jelentek meg.

Tudományos tevékenysége

Egész életében a víziközmű üzemeltetés szakterületen dolgozott, de mindig szakított időt ismereteinek tudományos szinten való továbbadására. Részt vett  hazai és külföldi szakmai társaságok munkájában, előadásokat tartott és publikációi jelentek meg.

A Magyar Hidrológiai Társaságnak 1967. óta volt tagja.

A Nemzetközi Vízellátási Szövetség (IWSA), illetve utódja, a Nemzetközi Víz Szövetség (IWA) „Statisztikai és közgazdasági állandó bizottságának” tagja 1985-2008 között, valamint a „Public relactions állandó bizottságának” tagja 1992-2000 között.

Az IWSA Magyar Nemzeti Bizottságának tagjaként része volt abban, hogy 1993-ban Budapest rendezhette meg az IWSA világkongresszusát.

A Nemzetközi Ózon Világszövetség (IOA) Afrika-Európa Board-jának igazgatója volt 10 éven keresztül.

Tudását és vitathatatlan szakmai érdemeit 1978-ban Pro Aqua emlékéremmel, 1999-ben Bogdánffy Ödön emlékéremmel, 2006-ban Kvassay Jenő díjjal, 2012-ben Reitter Ferenc díjjal és 2019-ben  Vásárhelyi Pál díjakkal ismerték el az évek alatt.

A Magyar Víziközmű Szövetségnél egészen 2019 decemberéig aktívan közreműködött az ágazati munkában, szívén viselte mind az Üzemeltető, mind pedig a Vízipari Tagszervezetekkel való együttműködést.

A Fővárosi Vízművek Zrt. saját halottjának tekinti.

Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük!