1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Víz Világnapja 2021

2021-04-15

Elgondolkodjunk azon, hogy mit jelent nekünk a víz és azon, hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?! A Víz Világnapja minden év márciusában egy kiváló alkalom és újabb lehetőség arra, hogy megálljunk és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy mit jelent nekünk a víz és azon, hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?! Ahogyan már tavaly is, az idei évben is más eszközökkel hívja fel figyelmünket az élet erre a jeles napra…

A KEHOP-2.1.7-19-2019-00019 azonosítószámú, "Tiszta vízzel a fenntartható fejlődésért – Környezettudatos szemléletformálás a klímaváltozás korában" elnevezésű pályázat keretében konzorciumi partnerünkkel közösen a csapvíz presztízsének növelését tűztük ki célul

De mit is kell tudni a Víz világnapjáról?


AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, amelynek célja, hogy gondolkodásunk és figyelmünk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a vízre és annak alapvető szerepére.
Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet minden területe kapcsolódik a vízhez.

A 2021-es nemzetközi szlogen: “A víz érték. Becsüld meg!”

A Víz Világnapjának 2020-ban is hatalmas jelentőséget tulajdonítottunk, hiszen néhány nappal a lezárások után „ünnepeltük”. Azt gondoltuk - talán inkább reméltük -, hogy egy év múlva úgy fogunk rá emlékezni, mint egy rossz momentumra. De sajnos nem így lett. Még mindig nem tudjuk hol a vége, még mindig nem tudjuk, mi vár ránk… Ennek ellenére dönthetünk úgy, hogy megtesszük, amit kell, hogy megtesszük, ami szükséges - a bolygónk, a FÖLDÜNK védelmében!


Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára a Víz világnapján kiemelte: „Számunkra, vízművesek számára nem csak ez a nap kiemelt a víz értékének szempontjából, számunkra minden nap az. Az ágazatban dolgozó több mint 20.000 munkatárs az év minden napján, 0-24 óráig dolgozik azon, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a biztonságos víziközmű szolgáltatást, valamint megoldja a szennyvíz szakszerű elvezetését és tisztítását. Mérhetetlenül büszke vagyok az ágazatban dolgozó munkatársakra és köszönöm Nekik azt az elkötelezettséget, azt az alázatot, amelyet nem csak az elmúlt évben, hanem hosszú évek óta tanúsítanak. A víz iránt, az ágazat iránt, Mindannyiunk iránt!”


A Víz Világnapján gondolkodjunk el azon, hogy mit jelent számunkra a víz? Milyen értéket képvisel?
Ha nem lenne elérhető, ha nem állna rendelkezésre az otthonunkban, az intézményekben, akkor hogyan oldanánk meg a szappanos vízzel való kézmosást? Hogyan oldanánk meg a fertőtlenítést?
Olyan sok minden dolgot egyértelműként kezelünk. Azt, hogy kinyitjuk a csapot és folyik a kiváló minőségű csapvíz. Hogy lehúzzuk a WC-t és elfolyik a szennyvíz a szennyvíztisztító telepekre. Nekünk ez megadatott, sokan talán azt gondolják, nekik alanyi jogon jár. Azonban a bolygónk más szegleteiben, a harmadik világ országaiban nincs vezetékes vízellátás és a szennyvízelvezetést még hírből sem ismerik!
Eljött tehát a pillanat, hogy megálljunk és a dolgok mögé nézzünk. A klímaváltozás, az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények, a természeti katasztrófák és a vírus is, mind-mind jelek, amelyek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy eljött az idő a változtatásra.
Álljunk tehát meg! És holnaptól tegyük meg azt, ami tőlünk telik! Ha az egy apró lépés, akkor azt. Ha viszont egy nagyobb, akkor azt! Azért, hogy a következő nemzedékek számára is elérhető legyen ez a kincs, hogy évek múlva ne okozzon problémát a szappanos vízzel való kézmosás, hogy az utánunk jövő generációknak ne kelljen ismerniük azokat a szavakat, hogy vízkrízis, klímaváltozás és globális felmelegedés. Kezdjük el ma, csináljuk meg együtt, hiszen összefogással ez is sikerülhet!

A csapvízzel kapcsolatosan további információkat találasz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00019 azonosítószámú, "Tiszta vízzel a fenntartható fejlődésért – Környezettudatos szemléletformálás a klímaváltozás korában" elnevezésű pályázat aloldalán.