1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

WC Világnapja!

2022-11-18

A WC Világnapját az ázsiai alapítású Toalett Világszervezet 2001-ben rendezte meg először. A céljuk az volt ezzel a kezdeményezéssel, hogy a szennyvízkezelés, a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára irányítsák a figyelmet – legalább egy nap erejéig az évben!

AZ ENSZ 2013 óta minden évben november 19-én nemzetközi kampány keretein belül igyekszik felhívni a figyelmet a WC használat, a szennyvíztisztítás és a szennyvízelvezetés fontosságára.

„LÁTHATÓVÁ TENNI A LÁTHATATLANT”

Az idei szlogen rámutat arra, hogy globális higiéniai válsággal nézünk szembe. Sajnálatos módon ma még 3,6 milliárd ember él rossz minőségű higiéniai körülmények között, amely tönkreteszi az ő egészségüket és egyben rendkívüli módon szennyezi a környezetet is. A nem megfelelő higiéniai rendszerek a szennyvizet a folyókba, tavakba és a talajba engedik, károsítva ezzel a lábunk alatt lévő vízkészleteket.

A biztonságosan kezelt szennyvízelvezetés megvédi a talajvizet is, ezért a WC Világnapján tegyük láthatóvá a láthatatlant.

Fontos megemlíteni ezen a napon is, hogy a hazai víziközmű szolgáltatók a nap 24 órájában láthatatlanul azon és azért dolgoznak, hogy a vízikincset óvják, a környezetet és élővizeinket megvédjék, hogy ne „csak” a mindennapokban, hanem a jövőben is megoldott legyen a biztonságos ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés és annak kezelése is. A fogyasztók, a felhasználók számára teljesen természetes, hogy kinyitják a csapot és folyik a víz, lehúzzák a WC-t és elfolyik a szennyvíz, azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez hazánkban valóban jól működik, de nagyon sok olyan hely van a világon, ahol nemhogy nem működik, még nem is létezik!

Napjainkban egyre többen ismerik fel azt, hogy rettentő következményekkel járhat, ha nem figyelünk oda a környezetünkre, nem viselkedünk környezettudatosan és nem kezdjük el még ma a felnövekvő generáció környezettudatos gondolkodásának formálását. A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy minden olyan kezdeményezés mellett kiálljon, amelyek során a környezettudatosságra, a környezetvédelemre, a vízkincs megóvásának fontosságára és a szennyvízelvezetés kiemelt szükségességére irányul a figyelem!

A mai napon gondoljunk tehát a fenti információkra és próbáljunk meg mostantól tudatosabban élni, környezettudatosabban gondolkodni és úgy bánni a vízzel, a környezetünkkel és a Földdel, hogy az a következő generációk számára is elérhető és élhető legyen!